28 Mayıs 2019 Salı

enflasyon ne demek kısaca

1- Talep Enflasyonu

Burada enflasyon, mal ve hizmetlere olan talebin devamlı olarak artmasından kaynaklanmaktadır.

Arz edilen mal ve faaliyet miktarı talep edilen mal ve faaliyet miktarından daha azdır. Bu hesaplı ortamda talep artışından kaynaklanan ücret artışı ortaya çıkmaktadır. Bu tür enflasyon, hızla büyüyen ve işsizliğin azaldığı ekonomilerde görülmektedir.

2- Maliyet Enflasyonu

Bu enflasyon türü, petrol ve besin gibi emtia fiyatlarının artarak çoğalması ya da natürel afetler benzeri sebeplerle üretimdeki değer artışından kaynaklanmaktadır. Maliyet artışı sebebiyle, yekün elde etme azalmakta ve dolayısıyla fiyatlar artış anlamında eğilime girmektedir.

3- Para Arzı

Para arzındaki artışlar da enflasyonist bir ortam yaratmaktadır. Bir ülkede ihracat oranı ithalat oranından daha asgari ise; hariç ticaret açığı oluşmaktadır. Oluşan açık para ihtiyacı ortaya çıkartmakta, Merkez Bankası da karşılıksız para basarak bu açığı kapattığı takdirde paranın ederi düşmekte ve enflasyonist bir ortam oluşmaktadır.

4-Enflasyon Beklentileri

Tüketici ve üreticilerin ati dönemler için de fiyatların artacağı yönündeki beklentileri, fiyat talepleri aracılığıyla mal ve hizmet fiyatlarının artmasına sebep olmaktadır.

Kaynak: https://bilgim.net/enflasyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder